Stoljeće djeteta

Ellen Key
S njemačkog prevela Vitarnja Lee Janković
256 stranica, meki uvez u boli
ISBN 953-6101-39-4

Cijena: 140 kn + 5 % PDV

O knjizi

Godine 1900. u Švedskoj je objavljena po mnogo čemu jedinstvena knjiga koja je ulijevala nadu da će 20. stoljeće biti stoljeće djeteta. U toj knjizi autorica Ellen Key – kao vjerojatno nitko prije nje s toliko odlučnosti – založila se za školu primjerenu učeniku, za odgoj u središtu kojega je dijete, za djetetovu životnu sredinu koja poštuje njegova prava. Nažalost, 20. stoljeće uglavnom nije ispunilo predviđanja Ellen Key. Hoće li se u 21. stoljeću ostvariti vizija škole i odgoja opisana u knjizi Stoljeće djeteta – pitanje je na koje se na početku novoga stoljeća ne može pouzdano odgovoriti. Ali ono što je nedvojbeno, to je bogatstvo ideja koje nam je Ellen Key ostavila u nasljeđe. Njezine ideje i njezini pedagoški pogledi i danas su svježi, aktualni i izazovni i to podjednako za učitelje, pedagoge i roditelje te svakog tko živi i radi s djecom i mladima u obitelji, školi, vrtiću i široj zajednici.

Namjena knjige

Stoljeće djeteta obvezna je literatura za sve one koji se zanimaju za školu po mjeri učenika, za odgoj u središtu kojega je dijete, za individualiziranu nastavu, za poštivanje dječjih prava te za antipedagošku tradiciju i pristupe koje zagovara pokret poznat pod nazivom novi odgoj ili reformna pedagogija.

O autorici

Ellen Key švedska je učiteljica i spisateljica. Širom svijeta poznata je po svojim jedinstvenim pristupima odgoju i obrazovanju. Njezina knjiga Stoljeće djeteta smatra se pedagoškom klasikom “novog odgoja”.

Narudžba