Teorije znanosti o odgoju: Uvod u osnove, metode i praktičnu primjenu

Eckard König i Peter Zedler
S njemačkoga preveo Vladimir Adamček
278 stranica, meki uvez u boji
ISBN 953-6101-40-8

Cijena: 150 kn + 5 % PDV

O knjizi

Knjiga donosi jasan pregled suvremenih teorija znanosti o odgoju. U njoj su detaljno opisane glavne teorijsko-znanstvene pedagogijske orijentacije, škole i koncepcije. Pored ostalih, opisana je i kritički razmotrena znanost o odgoju kao normativna disciplina, znanosti o odgoju kao empirijska znanost o ponašanju, znanost o odgoju kao hermeneutička disciplina, znanost o odgoju na osnovi teorije sustava, te znanstvena rasprava o “pravoj znanosti” o odgoju s posebnim obzirom na filozofiju postmoderne, teoriju konstruktivizma i diskusiju o odgojnim paradigmama. Izložen je povijesni kontekst u kojemu su nastale, tko su glavni nositelji pojedinih koncepcije, na koju se metodologiju i istraživačku paradigmu one oslanjaju te kako se nastava i odgojno-obrazovna praksa organiziraju u skladu s odgovarajućom teorijskom školom u znanosti o odgoju. Ovo je jedino djelo na hrvatskom jeziku u kojemu su sustavno predočene teorijske koncepcije suvremene znanosti o odgoju i njihova praktična primjena.

Namjena knjige

Ova je knjiga standardni priručnik za sve one koji se pripremaju za nastavu i pedagoški rad ili su već aktivni u toj djelatnosti, ali im nedostaje znanje prijeko potrebno za razumijevanje odgojno-obrazovne i nastavne svakodnevice. Jednako će dobro doći studentima diplomskih i poslijediplomskih studija pedagogije i/ili znanosti o odgoju te polaznicima koji trebaju steći pedagoško-psihološku i didaktičko-metodičku naobrazbu.

O autorima

Dr. Eckard König je professor emeritus znanosti o odgoju na Sveučilištu u Paderbornu. Područje njegova znanstvenog interesa su teorije znanosti o odgoju, opća pedagogija i cjeloživotno obrazovanje. Dr. Peter Zedler je professor emeritus znanosti o odgoju. Bio je direktor Instituta za opću znanost o odgoju i empirijska istraživanja obrazovanja na Sveučilištu u Erfurtu.

Narudžba